IHF U19 SVJETSKO PRVENSTVO: REZIME 3. DANA

Treći dan natjecanja na 10. Svjetskom prvenstvu za kadete nije donio nijedno iznenađenje. Favoriti su upisali lagane pobjede. Neki od njih su već osigurali prolazak u drugi krug. Govorimo o Hrvatskoj i Portugalu iz skupine A te Mađarskoj i Sloveniji iz skupine B. U Rijeci su, međutim, Austrija, Danska i Norveška pronašle put do drugog kruga.

VARAŽDIN: SKUPINE A I B

MAĐARSKA : NOVI ZELAND – 6 : 49

Nakon dana odmora, najbolji kadeti na svijetu vratili su se u Arenu Varaždin kako bi odigrali utakmice 2. kola skupina A i B. Dan je otvorila Mađarska i Novi Zeland. I kao što se moglo očekivati, simpatični gosti iz Novog Zelanda bili su tek malo jači trening za Mađare. Naši sjeverni susjedi započeli su utakmicu s nizom od 7 golova u nizu. Novozelanđani su postigli svoj prvi gol nakon 7 i pol minuta. Do kraja prvog dijela uspjeli su postići samo još jedan gol. S druge strane, Mađarska je protresla mrežu Novog Zelanda 26 puta.

U drugom dijelu, Novozelanđani su postigli dvostruko više golova nego u prvom dijelu (4 gola). Mađarski trener nije jurišao na rekordnu razliku, već je mudro rotirao cijelu momčad i dao svima priliku da osjete trenutak i atmosferu Svjetskog prvenstva. No čak i tako, uspjeli su postići 23 gola. Konačni rezultat bio je 49:6. Ukupno su 11 obrana napravili vratari Novog Zelanda, što je vrlo pristojan rezultat. John Whittaker i Hector Pringot postigli su po 2 gola. Za pobjednike je odlični vratar Atilla Radvanszki imao 17 obrana. Najbolji strijelac bio je Roland Terjerk s 8 golova.

ALŽIR : PORTUGAL – 19 : 41

Protiv Portugala, Alžir je uspio ostati otprilike izjednačen samo tijekom prvog četvrtine. Tada su bili u minusu od jednog gola (8:7). Nakon toga je Portugal podigao razinu svoje igre za barem 50 posto i uspio stvoriti prednost od 7 golova do poluvremena. Dali su Alžiru da postigne samo jedan gol u drugom dijelu.

I u drugom dijelu sve je bilo u korist Portugalaca. Rotirali su momčad, zadržali visoku razinu igre i postepeno povećavali svoju prednost do konačnih 22 boda. Ako im je trebalo više, nema sumnje da bi to postigli. Atek Youcef je postigao više od 50 posto golova za Alžir, ukupno 9. Prvo ime za Portugal i čitavu utakmicu bio je Nuno Oliveira s 8 golova.

SLOVENIJA : MAROKO – 38 : 20

Slovenija je ušla u utakmicu protiv Maroka vrlo odgovorno i odlučno. Brzo su stekli prednost od 4:0. No jednako brzo su skoro izgubili tu prednost. Uporni i živahni Marokanci nisu bili previše smetani velikim brojem svojih tehničkih pogrešaka. Uspjeli su povezati tri gola u nizu kako bi došli do minus jedan (4:3). I ostali su tako blizu sve do 19. minute. Tada je Slovenija, bez promašaja, počela kažnjavati svaku pogrešku i do kraja prvog dijela uspjela stvoriti prednost od deset golova.

U drugom dijelu Maroko je pokušao sve kako bi sustigao rezultat. Promijenili su tri vrste obrane, od 5-1, preko 4-2, do onoga što volimo zvati “divlji” 3-3, ali nije pomoglo. Jednostavno rečeno, Slovenija je bila tri klase bolja i lako je ostvarila uvjerljivu pobjedu rezultatom 38:20. Čak 18 obrana napravili su slovenski vratari. Prvo ime ponovno je bio Luka Kačičnik s 7 golova iz 7 pokušaja. Trojica Marokanaca postigla su po 4 gola svaki – Lbachir Mansouri, Bernard N. El Ouadrhiri i Ouahib Ilyasse.

HRVATSKA : RUANDA – 54 : 18

Dan u Varaždinu završio je utakmicom između Hrvatske i Ruande. I bit će zabilježeno da je debitant na Svjetskom prvenstvu vodio dvaput protiv jednog od favorita za medalju. No uskoro se sve posložilo. Nakon sedam minuta, Hrvatska je pronašla pravi ritam i počela puniti mrežu svog prijateljskog protivnika iz Afrike. Do kraja prvog dijela, Hrvatska je imala prednost od 16 golova (25:9).

Budući da hrvatskom treneru Kreši Ivankoviću nije bila važna velika razlika, već samo pobjeda i da nitko nije ozlijeđen, ponovno je promijenio cijelu postavu u drugom dijelu. Rezultat nije trpio. Zapravo, Hrvatska je drugi dio dobila 29:9 i s konačnim rezultatom 54:18 prošla je u drugi krug. Sutra će igrati protiv Portugala za prvo mjesto, odnosno tko će prenijeti dva boda. Tonći Ivanišević i Aleksandar Čaprić postigli su po 8 golova za domaćine. Najbolji za Ruandu bio je Samuel Mbesutunguwe.

RIJEKA: SKUPINE E I F

MEKSIKO : DANSKA – 21 : 49

Danska se lako nosila s Meksikom nakon Čilea. Kao i obično, i oni su postizali golove u nizovima. U prvih 17 minuta imali su dva – prvo tri, a zatim sedam i pet golova. Tako su nakon 17. minute igre vodili 15:2. Meksikanci su se jako trudili. Do kraja prvog poluvremena uspjeli su još 6 puta postići gol i otići na poluvrijeme s rezultatom 26:8.

Danci su također gotovo potpuno promijenili postavu u drugom dijelu, pa je Meksiko uspio postići čak 13 golova. Europljani su, s druge strane, postigli dodatna 23 gola bez puno truda i približili se magičnom broju rukometnih golova na ovom prvenstvu, a to je 50 golova. No čak i bez toga, mogu biti potpuno zadovoljni svojom igrom. Sva 14 igrača iz Danske bila su na listi strijelaca, što je prava rijetkost. Najprecizniji je bio Emil Frederik Pedersen s 8 golova iz 8 pokušaja. Za Meksiko su Ernesto David Morales i Antonio Marcos Santana Gámez postigli po 4 gola.

AUSTRIJA : ČILE – 41 : 11

Austrija je bez većih poteškoća svladala Čile i time potvrdila prolazak u drugi krug. Posljednja utakmica skupine E, koju igraju protiv Danske, odlučit će tko će biti nacija na prvom mjestu. Čile se dobro držao u prvih 5-6 minuta dok Austrijanci nisu dosegli radnu temperaturu. Od 6. do 19. minute postigli su deset golova u nizu i eliminirali sve sumnje o pobjedniku, ako ih je uopće bilo. Na poluvremenu su imali prednost od 16 golova (19:3).

Bez obzira na tu visoku prednost, nisu spustili ritam ni za trenutak. Igrali su svoju igru, provjeravali kombinacije koje će im trebati kasnije na turniru i na kraju zasluženo slavili s ogromnih 30 golova razlike. Elmar Bohm bio je najbolji strijelac Austrije s 8 golova. Pritom je imao samo jedan promašaj. Clemens Mostl i Stefan Wuzella, koji su imali stopostotni učinak, postigli su po 6 golova. Među Čileancima, trojica s po 2 gola – Fernando Castillo, Maximiliano González i Samuel Moreno.

GRUZIJA : NORVEŠKA – 24 : 38

Već nakon prvih 30 minuta igre, Norveška je lako riješila pitanje pobjednika protiv Gruzije. Počeli su utakmicu sjajno. Gruzija je povela 1:0, ali potom je primila šest golova u nizu i već u 7. minuti našla se u velikom zaostatku. Norvežani su postizali golove u serijama. U prvom poluvremenu Gruzija nije uspjela povezati seriju golova u nizu. Stoga nije iznenađujuće da su na poluvremenu imali 13 golova zaostatka (21:8).

U drugom dijelu Norvežani su puno promijenili i time Gruziji ponudili priliku za nešto izjednačeniju utakmicu. I iskoristili su tu priliku. Taj dio završio je 18:16 za Norvešku, dok je konačni rezultat bio 38:24. Prvo ime utakmice bio je norveški vratar Sebastian Reiersen s 15 obrana. Od Gruzijaca, vrijedi istaknuti Giorgia Areshidzea i Nikolozija Shervashidzea, koji su postigli po 4 gola.

CRNA GORA : SJEVERNA MAKEDONIJA – 20 : 29

Poslasticu trećeg dana natjecanja čekala nas je u Rijeci, gdje su igrale Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Budući da govorimo o ekipama koje se fantastično poznaju i vole igrati agresivnu obranu, očekivalo se malo golova. Samo 22 gola u prvih 30 minuta (12:10 za Makedonce). Početna prednost od 2:0 pripadala im je. Crnogorci su odgovorili u punoj mjeri, i uskoro vodili 4:3. No do kraja prvog dijela prednost se prebacila na stranu Makedonaca (6:5). No ni to nije dugo potrajalo, jer je Crna Gora sve okrenula u svoju korist s nizom 3:1. Međutim, u posljednje tri i pol minute njihov ritam malo je pao. Njihovi protivnici došli su do plus dva prednosti do poluvremena uz svoj najduži niz od 4:1 (12:10).

Drugi dio u potpunosti je pripadao Makedoniji. S odličnim vratarima koji su sakupili 18 obrana, svaki makedonski igrač doprinio je konačnom rezultatu od 29:20. Čak 14 njih našlo se na listi strijelaca. Petorica su postigla po 3 gola – Mario Stojanovski, Samoil Ristevski, Nenad Belistojanovski, Slavčo Šuleski i Tomislav Dimkovski. U Crnoj Gori, Andrej Dobrković bio je daleko najbolji sa 7 golova.

Izvor: https://u19handball.com/2023/08/04/croatia2023-review-day-3/